بررسی بازار - 17.10.2014
پس از یک سقوط شدید در طی هفته های قبل، بازگشت صعودی در بازار جهانی سهام در روز پنجشنبه مشهود بود. این تحت تاثیر کاهش تعداد مدعیان جدید بیکاری در ایالات متحده و رسیدن آن به پایین ترین سطح طی 14 سال اخیر رخ داد که "جیمز بولارد" رئیس فدرال ریزرو ایالت سنت لوئیس را واداشت که بگوید که فدرال ریزرو ایالات متحده احتمالاً تا مادامیکه نرخ تورم پایین باقی بماند به تزریق پول به اقتصاد ادامه دهد.
خاطرنشان می سازیم که میزان خرید ماهیانۀ اوراق قرضۀ دولتی توسط فدرال ریزرو از رقم 85 میلیارد دلار در انتهای سال 2013 به رقم 15 میلیارد دلار کاهش پیدا کرده است. پیش از این انتظار می رفت که این برنامۀ خرید در نشست بعدی فدرال ریزرو که در 29 اکتبر برگزار می شود کامل گردد. عامل مثبت دیگر برای بازارهای سهام ایالات متحده در روز پنجشنبه رشد 1درصدی تولید صنعتی در ماه سپتامبر بود که بیشترین میزان از نوامبر 2012 تاکنون محسوب می شود. هرچند، دیروز شاخص Dow Jones برای ششمین بار متوالی و برای اولین بار از ماه اوت گذشته تاکنون در ریزش بسته شد. این شاخص از ابتدای سال 2014 تاکنون 2.8% ریزش داشته است. حجم معاملات در روز پنجشنبه افزایش پیدا کرد و به 9.9 میلیارد سهم رسید که 18% بالاتر از میانگین ماهیانه است. گزارش درآمدی شرکت Google پس از بسته شدن بازار منتشر شد که گزارش ضعیفی بود و سهام این شرکت 2.8% سقوط کرد. علی رغم این حقیقت، شاخص های آتی سهام ایالات متحده همینک بطور قابل توجهی در رشد معامله می شوند. در ایالات متحده، "جانت یلن"، رئیس فدرال ریزرو ایالات متحده، امروز در ساعت 12:30 CET سخنرانی دارد و آمار مربوط به بازار املاک برای ماه سپتامبر منتشر می شود. تمامی تخمین ها را می تواند خوش بینانه در نظر گرفت. شاخص ضریب اطمینان مصرف کننده متعلق به دانشگاه میشیگان در ساعت 13:55 CET منتشر می شود. چشم انداز خنثی است.
بازارهای سهام اروپا امروز رشد داشتند و این در حالیست که شاخص Stoxx Europe 600 دیروز به پایین ترین سطح طی 10 ماه اخیر رسیده بود. سرمایه گذاران واکنش مثبتی به احتمال ادامۀ تزریق پول از سوی فدرال ریزرو نشان دادند. فروش خودرو در اروپا در سپتامبر 6.1% افزایش داشت که سیزدهمین ماه متوالی افزایش فروش خودرو محسوب می شود. در نتیجه، ارزش سهام Renault رشدی 3.1درصدی، سهام Peugeot Citroen رشدی 4.8 درصدی و سهام Daimler رشدی 1.8درصدی پیدا کرد. توجه داشته باشید که ارزش سهام Rolls-Royce سقوطی 7.8درصدی پیدا کرد. این شرکت اعلام کرد که با کاهش تقاضا مواجه شده است که به دلیل اعمال تحریم ها علیه روسیه است. انتظار نداریم که امروز هیچ آمار اقتصاد کلان مهمی در اروپا منتشر شود.
شاخص Nikkei بطور چشمگیری کمتر از دیگر شاخص های جهانی سهام رشد پیدا کرد. این شاخص از بالاترین سطح اش طی شش سال اخیر که در اواخر سپتامبر به آن رسیده بود 13% سقوط دارد. طبق گزارش هفتگی وزارت دارائی ژاپن، فروش سهام شرکت های ژاپنی توسط سرمایه گذاران خارجی بطور بی سابقه ای طی دو ماه گذشته بالا بوده است.
همانطوریکه پیش بینی می شد، قیمت های آتی غلات به افزایش ادامه دادند. افزایش هفتگی قیمت ذرت از ماه مه تاکنون بی سابقه بوده است و افزایش قیمت دانۀ سویا طی 14 ماه اخیر سابقه نداشته است. قیمت گندم هم به بالاترین سطح طی 5 هفتۀ اخیر رسید. دلیل اصلی برای این روند هوای بارانی ایالات متحده بود که مانع برداشت محصول شد. طبق گزارش وزارت کشاورزی ایالات متحده در 12 اکتبر 24% از محصول ذرت کشور برداشت شده است. ضمن اینکه میانگین برداشت در این تاریخ طی پنج سال اخیر 43% بوده است. توجه داشته باشید که آژانس های هواشناسی اندکی برای هفتۀ آینده هوای خشک را پیش بینی می کنند. در این صورت، روند افزایش قیمت آتی غلات کند خواهد شد. وزارت کشاورزی ایالات متحده در آخرین تخمین اش ، اعلام کرد که پیش بینی می کند برداشت ذرت برای امسال به 14.475 میلیارد بوشل و برداشت سویا به 3.972 میلیارد بوشل برسد. اصلاح این تخمین ها بر قیمت ها تاثیر خواهد داشت.
قیمت های نفت برای دومین روز متوالی افزایش دارند که پس از یک کاهش شدید رخ داد. چندین بانک بزرگ در روز گذشته اعلام کردند بازار جهانی هیچ مازاد نفتی ندارد و احتمال ندارد که قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت (WTI) به زیر 80 دلار در هر بشکه برسد؛ این بانک ها عبارتند از: Goldman Sachs، Bank of America Corp، BNP Paribas و Commeank AG . همچنین اعلام شد که این احتمال وجود دارد که تولید اوپک در 27 نوامبر کاهش پیدا کند. چراکه تولید نفت ایالات متحده به 8.95 میلیون بشکه در روز رسیده است که بالاترین سطح از سال 1985 محسوب می شود. پیش از این انتظار داشتیم که قیمت های نفت کاهش پیدا کنند و گفتیم که این تحت تاثیر اعمال تحریم علیه روسیه است. احتمال ندارد که روند نزولی نفت جهت را به سرعت تغییر دهد. عراق که بطور کامل توسط ارتش ایالات متحده کنترل می شود برنامه دارد تا صادراتش را در ماه نوامبر 600 هزار بشکه در روز افزایش دهد و آن را به 3 میلیون بشکه برساند. تولید اوپک به 30.47 میلیون بشکه در روز رسیده که بالاترین سطح از اوت 2013 تاکنون به شمار می رود. آخرین باری که اوپک تولید را کاهش داد فقط مربوط به دوران بحران اقتصاد جهانی در دسامبر 2008 می شود.